Spectralis OCT


Το  ‘κόσμημα’ του Ιατρείου μου στην διάγνωση και την παρακολούθηση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού αποτελεί το εξειδικευμένο απεικονιστικό οφθαλμολογικό μηχάνημα τομογραφίας απεικόνισης οπτικής συνοχής (OCT) με την τεχνολογία Spectral Domain της εταιρίας Heidelberg, ονόματι ‘Spectralis’.

Κατά την πολυετή εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μηχάνημα αυτό αποτέλεσε και αποτελεί έως και σήμερα σταθμό στην ειδική απεικόνιση του βυθού του οφθαλμού μέχρι και στα πιο διάσημα και εξειδικευμένα οφθαλμολογικά κέντρα όπως και στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου όπου και εργάστηκα.

Άξιον αναφοράς αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στην παγκόσμια βιβλιογραφία οι περισσότερες δημοσιεύσεις στην απεικόνιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού έχουν γίνει χρησιμοποιώντας το μηχάνημα αυτό ως σημείο αναφοράς. Η ενασχόλησή μου με το ευρύ πεδίο της παθολογίας του αμφιβληστοειδούς με έχει διδάξει πως το αναλυτικό ιστορικό και η λεπτομερής κλινική εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία παραμένουν αναντικατάστατα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι απεικονιστικές εξετάσεις ‘γενούν’ μοναχά εικόνες και δεν είναι από μόνες τους διαγνωστικές, παρά μόνον στα χέρια του κατάλληλου ειδικού οφθαλμιάτρου.

Ο εξοπλισμός του ιατρείου μου με το Spectralis OCT μαζί με αυτοφθορισμό, προσφέρει στα χέρια μου την άνεση και σιγουριά ότι μπορώ να σας παρέχω τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες σχετικά με το βυθό του ματιού σας και να εντρυφήσω στο πρόβλημά σας.

Με τιμή,
Λαδάς Σ. Δημήτριος
H τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT) της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού είναι μια εξέταση απεικόνισης των εσωτερικών δομών του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή της ωχράς κηλίδας σε εγκάρσια διατομή, όπως γίνεται σε διάφορους ιστούς του σώματός μας με τη μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Η ανάλυση του OCT είναι εξαιρετικά υψηλή ώστε να απεικονίζονται με ευκρίνεια οι ξεχωριστές στιβάδες που απαρτίζουν τον αμφιβληστροειδή δίκην ‘οπτικής βιοψίας’. Η εξέταση αυτή δεν εκπέμπει επιβλαβή ακτινοβολία.

Η εξέταση OCT της ωχράς κηλίδας είναι πάρα πολύ απλή, σαν μια φωτογραφία του ματιού. Είναι ταχεία, αναίμακτη, που μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς σταγόνες (μυδρίαση) ή μέσα από μικρή κόρη χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής. Ειδικά στο Spectralis ΟCT, η εξέταση μπορεί να γίνει και σε πολύ χαμηλές οράσεις αφού η συνεργασία του ασθενούς που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η εξέταση είναι υποτυπώδης.

Η OCT αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διάγνωση και απεικόνιση του οιδήματος ωχράς κηλίδας σε έδαφος πληθώρας παθήσεων του οφθαλμού (Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ‘υγρού τύπου’, Σακχαρώδης Διαβήτης, φλεβικές αποφράξεις κ.α.). Παρέχει ακόμα πληθώρα πληροφοριών στον έμπειρο και εξειδικευμένο οφθαλμίατρο για την ανατομική περιοχή της ωχράς κηλίδας την οποίαν και απεικονίζει.
Η φωτογραφία αυτοφθορισμού είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση που πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά με το OCT. Ο  αυτοφθορισμός παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταβολική δραστηριότητα των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδους. Προσδιορίζει περιοχές του βυθού που οι φωτοϋποδοχείς βρίσκονται σε stress ή και απουσιάζουν εντελώς. Μπορεί να αποκαλύψει βλάβες όπως οι αιμορραγίες και το κυστεοειδές οίδημα ωχράς. Το μηχάνημα Spectralis έχει τη δυνατότητα φωτογραφίας αυτοφθορισμού (blue peak autofluorescence) της ωχράς κηλίδας. Eίναι τεχνολογικά  πιο προηγμένος και διαγνωστικά πλεονεκτεί από τον απλό αυτοφθορισμό κάμερας βυθού. Η εξέταση Αυτοφθορισμού κρατά μερικά δευτερόλεπτα και πραγματοποιείται χωρίς να μετακινείται ο ασθενής από την θέση του στο  ίδιο μηχάνημα που γίνεται και το OCT.

Το μηχάνημα Spectralis είναι επίσης ιδανικό για την απεικόνιση του οπτικού νεύρου και μπορεί να παρέχει πληροφορίες επί γλαυκώματος ή υποψίας αυτού.

To Spectralis OCT, μέσα από το προηγμένο λογισμικό που το εφοδιάζει, παρέχει τη δυνατότητα απόλυτης εξατομίκευσης της λήψης του OCT ανάλογα με την τοποθεσία, το είδος της βλάβης, την κρίση του οφθαλμιάτρου και τις ανάγκες του ασθενούς. Αυτό γίνεται με ευκολία, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ίδιος ο ασθενής.


OCT Gallery


OCT και νεοαγγείωση ωχράς κηλίδας σε έδαφος ηλικιακής εκφύλισης

OCT και απόφραξη θηλοωχρικής αρτηρίας

OCT και ορώδης αποκόλληση μελαγχρόου επιθηλίου (CSCR)

OCT και οστέωμα χοριοειδούς

Αυτοφθορισμός και κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Αυτοφθορισμός και Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Αυτοφθορισμός ναι Νόσος Stargardt

Αυτοφθορισμός και Ερπυστική Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Αυτοφθορισμός και Σύνδρομα Λευκών κηλίδων (‘AZOOR’)