Ιριδοκυκλίτιδα

ΙΡΙΔΟΚΥΚΛΙΤΙΔΑ

⦁ Πάσχετε από ιριδοκυκλίτιδα και έχετε πανικοβληθεί;
⦁ Καμιά θεραπεία που έχετε λάβει έως τώρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματική;
⦁ Εξακολουθείτε να κάνετε πολύ συχνά υποτροπές;
⦁ Έχετε υποβληθεί σε άπειρες εξετάσεις;
⦁ Έχετε επισκεφθεί γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και δεν έχει βρεθεί η αιτία;
⦁ Είστε μπερδεμένοι και ανασφαλείς σχετικά με το πρόβλημά σας;

Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί ασθενείς με ιριδοκυκλίτιδα ή ραγοειδίτιδα ταλαιπωρούνται όπως εσείς.
Ελάτε στο εξειδικευμένο ιατρείο ιριδοκυκλίτιδας και ραγοειδίτιδας www.uveitis.gr όπου σπάνιες παθήσεις όπως η δική σας αντιμετωπίζονται σε καθημερινή βάση.

Τί είναι η ιριδοκυκλίτιδα:

Ιριδοκυκλίτιδα ή ιρίτιδα είναι η φλεγμονή της ίριδας του ματιού. Η ίριδα είναι αυτή που προσδίδει το ιδιαίτερο χρώμα των ματιών μας και βρίσκεται στο εμπρός-μισό μέρος του κάθε οφθαλμού.

Πως ξεκινά η ιριδοκυκλίτιδα:

Τα συμπτώματα της ιριδοκυκλίτιδας ξεκινούν σε άλλους απότομα και είναι αμέσως αντιληπτά (ιριδοκυκλίτιδα με οξεία έναρξη) ενώ σε άλλους εμφανίζονται αργά και σταδιακά (ιριδοκυκλίτιδα με κρύφια έναρξη).
Συνήθως αφορούν μόνον το ένα μάτι αλλά μπορεί να προσβληθούν και τα 2 μάτια ταυτόχρονα ή εναλλάξ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιρδοκυκλίτιδας:

Οι ασθενείς με ιριδοκυκλίτιδα συχνά παραπονούνται ότι τους πονάει το μάτι στο φώς (φωτοφοβία). Διαμαρτύρονται επίσης πως έχουν έναν βαθύ πόνο άλλοτε σφίξιμο στο μάτι ή κάτω από το φρύδι.
Η όρασή τους συχνά είναι θαμπή και τις περισσότερες φορές όλο το άσπρο του ματιού είναι ροζ ή κόκκινο.
Το τσούξιμο, η φαγούρα, το κάψιμο ΔΕΝ είναι συμπτώματα ιριδοκυκλίτιδας.
Η ιριδοκυκλίτιδα ΔΕΝ συνοδεύεται από έκκριση βλέννης ή τσίμπλας στα μάτια.
Η ιριδοκυκλίτιδα επίσης ΔΕΝ περνά από μόνη της. Δεν υπάρχουν αυτόματες εναλλαγές ανάμεσα σε μέρες με συμπτώματα και μέρες χωρίς, σε ασθενείς που δεν παίρνουν καμιά θεραπεία για την ιριδοκυκλίτιδα. Περιστασιακά ενοχλήματα μπορεί να σχετίζονται με άλλες παθήσεις όπως συχνά η ξηροφθαλμία. Οι ασθενείς με ιριδοκυκλίτιδα θα καταλήξουν σίγουρα στον οφθαλμίατρο και είναι απαραίτητο να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία για να ανακουφιστούν.
Η κατάλληλη αγωγή είναι εξατομικευμένη και ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρός σας, θα λάβει υπόψη του πολλούς παράγοντες προτού εφαρμόσει την θεραπεία που είναι καταλληλότερη για εσάς.
Τα συμπτώματα της ιριδοκυκλίτιδας μπορεί σύντομα να επανέλθουν εφόσον δεν χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή σε ένταση και διάρκεια.

Ποια θεραπεία πρέπει να πάρω;

 

Η συχνότερη θεραπεία για την ιριδοκυκλίτιδα είναι οι σταγόνες κορτιζόνης,
εξατομικεύεται όμως κατά περίπτωση.

Σπανιότερα ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ενέσεις γύρω από το μάτι, κορτιζόνη από το στόμα ή συστηματικώς χορηγούμενα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα όπως οι βιολογικοί παράγοντες.

 

Πόσο κρατάει η θεραπεία;

Η ιριδοκυκλίτιδα σε άλλους κρατάει μερικές εβδομάδες, σε άλλους μερικούς μήνες, και σε άλλους ακόμα και περισσότερο. Γι αυτό η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει σε κάθε ασθενή.

Γιατί η ιριδοκυκλίτιδα ξαναέρχεται;

Συνήθως μια θεραπεία διάρκειας μικρότερης από 1 μήνα δεν είναι αρκετή για να περιορίσει την ιριδοκυκλίτιδα γι αυτό συχνά η φλεγμονή ξαναέρχεται με το πέρας μιας τέτοιας θεραπείας.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που η ιριδοκυκλίτιδα κρατάει και παραπάνω από 3 μήνες (χρόνια ιριδοκυκλίτιδα). Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρός σας, θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι η καταλληλότερη σε κάθε περίπτωση και πόσο πρέπει αυτή να κρατήσει.

Σχέση με αυτοάνοσα νοσήματα

Η συσχέτιση της ιριδοκυκλίτιδας με αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα είναι τεκμηριωμένη.
Δεν σημαίνει όμως ότι πίσω από κάθε ιριδοκυκλίτιδα κρύβεται και ένα αυτοάνοσο νόσημα.
Ούτε πως κάθε ιριδοκυκλίτιδα χρειάζεται ενδελεχή διερεύνηση με αιματολογικό έλεγχο, απεικονιστικές εξετάσεις, επίσκεψη σε ρευματολόγο κ.ο.κ.
Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρός σας θα αποφασίσει, αφού πρώτα λάβει με προσοχή το ιστορικό σας, εάν χρειάζεται να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις και ποιές ακριβώς είναι οι κατάλληλες για την περίπτωσή σας.
Σε περισσότερες πάντως από τις μισές ιριδοκυκλίτιδες που διερευνώνται ΔΕΝ θα προκύψει συσχέτιση με κάποιο αυτοάνοσο συστηματικό νόσημα.
Μιλάμε τότε για ένα αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα που περιορίζεται μόνον στον οφθαλμό.

Σχέση με λοιμώξεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ιριδοκυκλίτιδα προκαλείται από λοιμώξεις όπως αυτή του ιού του έρπη που συχνά προσβάλλει και το μάτι.
Συχνά ο οφθαλμίατρος μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσει την διάγνωση μιας λοίμωξης που μπορεί να σχετίζεται με την ιριδοκυκλίτιδα.
Ανάλογα με το αίτιο διαφοροποιείται και η θεραπεία.

Κίνδυνοι

Η ιριδοκυκλίτιδα εν γένει ΔΕΝ ανήκει στις φλεγμονές εκείνες του οφθαλμού που προσβάλλουν άμεσα τα ζωτικά σημεία της όρασης (ωχρά κηλίδα και οπτικό νεύρο). Παρόλα αυτά ο καταρράκτης, το οίδημα ωχράς κηλίδας και η υψηλή πίεση του οφθαλμού (γλαύκωμα) είναι προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν σε κάποιους οφθαλμούς με ιριδοκυκλίτιδα, κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου, ακόμα και αν ο ασθενής βρίσκεται υπό θεραπεία. Ο οφθαλμίατρός σας θα κληθεί να διαχειριστεί με τον κατάλληλο τρόπο ΕΑΝ κάποιο από αυτά προκύψει, ώστε να διαφυλάξει την όρασή σας.

Παρακολούθηση

Το πόσο συχνά παρακολουθείται κάποιος με ιριδοκυκλίτιδα από τον οφθαλμίατρο του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένα σοβαρό επεισόδιο με μείωση όρασης σίγουρα χρειάζεται εντατική παρακολούθηση. Από την άλλη μια ήπια προσβολή σε ασθενή με γνωστό ιστορικό ιριδοκυκλίτιδας, συνήθως δεν εμπνέει ανησυχία και συχνά δεν χρειάζεται στενή εποπτεία από τον ειδικό.

 

 

Επικοινωνία

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η καλή επικοινωνία, ο διάλογος και η σωστή συνεργασία μεταξύ γιατρού – ασθενή είναι το πλέον απαραίτητο συστατικό επιτυχίας κάθε θεραπείας και προστασίας της όρασής σας.

Τέλος, μην ψάχνετε απαντήσεις στο ίντερνετ!

Θα οικειοποιηθείτε πληροφορίες που είναι αναληθείς και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην δική σας περίπτωση.

Μιλήστε απευθείας με έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο

Επικοινωνήστε απευθείας μαζί μου ΕΔΩ!
www.uveitis.gr