Symptoms


English page coming soon!


''Ξαφνικά, πριν μερικές μέρες, στο ένα μου μάτι, εμφανίστηκε μια περιοχή στην όρασή μου μέσα από την οποία βλέπω θαμπά. H περιοχή είναι σταθερή όπου κοιτάζω και δεν νομίζω πως βελτιώνεται.''

 

Το παραπάνω σύμπτωμα που χαρακτηριστικά αναφέρεται μπορεί να συναντάται με διάφορες παραλλαγές (ανάλογα με την περιοχή εντόπισης και την έκτασή του) σε αρκετές παθήσεις του οπισθίου πόλου και της ωχράς κηλίδας, όπως είναι η ηλικιακή εκφύλιση. Θα πρέπει να οδηγήσει χωρίς καθυστέρηση τον ασθενή στον οφθαλμίατρο για οφθαλμολογική εξέταση και OCT.

 

''Αισθάνομαι ότι έχω άμμο στα μάτια και φαγούρα.''

Είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που στις περισσότερες των περιπτώσεων οφείλεται στην παρουσία μικροσκοπικής τσίμπλας (σαν σκόνη) κολλημένη στις βλεφαρίδες που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Η συχνή αυτή πάθηση ονομάζεται πρόσθια βλεφαρίτιδα. Η σωστή υγιεινή και ο ειδικός καθαρισμός των βλεφάρων βοηθούν στην αντιμετώπισή της. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

 

''Έχω μία θαμπάδα που έρχεται και φεύγει συνήθως όταν διαβάζω ή όταν δουλεύω πολλή ώρα στον υπολογιστή. Συνοδεύεται με βάρος ή τσούξιμο στα μάτια και καθαρίζει όταν κλείνω τα μάτια μου σφιχτά και τα ξανανοίγω.''

Τα παραπάνω αποτελούν τυπικά συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Γενικά κατανάλωση άφθονου νερού, διατροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά και τεχνητά δάκρυα σε ημερήσια βάση μπορεί να βοηθήσουν. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας κατευθύνει περαιτέρω στην καταλληλότερη για εσάς αγωγή.

 

''Ξύπνησα το πρωί και καθώς κοιτάχτηκα στον καθρέφτη τυχαία διαπίστωσα πως μάτι μου ήταν πολύ κόκκινο, σα να έχει αίμα. Δεν έχω ούτε πόνο ούτε θαμπάδα.''

Όσο και αν σας τρομοκρατεί η εικόνα του ματιού σας δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου. Αυτή είναι η χαρακτηριστική εικόνα του ‘υποσφάγματος’ συμβαίνει όταν σπάσει αυτόματα ένα αγγείο του επιπεφυκότα του ματιού. Δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία και η όρασή σας δεν κινδυνεύει.
Χρειάζεται μόνον υπομονή, περίπου μια εβδομάδα να απορροφηθεί το αίμα. Μπορείτε να δείτε τον οφθαλμίατρό σας για να το επιβεβαιώσει, ή ακόμα και να του στείλετε μια φωτογραφία του ματιού σας.

Προσοχή, εάν το παθαίνετε συχνά, αποκλείστε το ενδεχόμενο η αρτηριακή σας πίεση να είναι υψηλή, ή εάν παίρνετε αντιπηκτικά, βεβαιωθείτε οτι οι χρόνοι πήξης είναι εντός των επιθυμητών ορίων που συστήνει ο ιατρός σας.

 

''Η βραδινή μου όραση έχει σταδιακά χειροτερέψει. Δυσκολεύομαι να οδηγήσω και βλέπω έντονες αντανακλάσεις ή φωτεινά στεφάνια όταν κοιτάζω τα φώτα γενικά ή αντανακλάσεις στα φώτα των άλλων αυτοκινήτων.''

Τα παραπάνω αποτελούν μία από τις χαρακτηριστικότερες περιγραφές που κάνουν οι ασθενείς που πάσχουν από συμπτώματα καταρράκτη. Ο κατρράκτης (η θόλωση του φακού του ματιού) αντιμετωπίζεται χειρουργικά με τη μέθοδο της φακοθρυψίας με μεγάλη επιτυχία. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

 

''Εδώ και λίγες μέρες όταν κοιτάζω ευθείες γραμμές τις βλέπω καμπυλωτές.''

Η παραμορφοψία είναι ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να σας οδηγήσει χωρίς καθυστέρηση στον οφθαλμίατρό σας για οφθαλμολογική εξέταση και OCT. Διάφορες παθήσεις μπορεί να είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα αυτό όπως η κεντρική ορώδης χοριο-αμφιβληστροειδοπάθεια ή η επι-αμφιβληστροειδική μεμβράνη. Υπάρχουν παθήσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου παρουσιάζονται έτσι και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

 

''Ξαφνικά ένα μεγάλο μυγάκι έρχεται και φεύγει καθώς μετακινώ το βλέμμα μου.''

Το “μυγάκι” αυτό που συχνά περιγράφεται από τους ασθενείς είναι χαρακτηριστικό της πλήρους οπίσθιας αποκόλλησης του ζελέ του ματιού μας που λέγεται υαλοειδές. Είναι κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουμε και δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία. Χρειάζεται όμως προσοχή. Σε λιγοστές περιπτώσεις η φυσιολογική αυτή αποκόλληση του υαλοειδούς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως ρωγμή ή και αποκόλληση αμφιβληστροεοδούς, γι’αυτό συστήνεται οφθαλμολογικός έλεγχος ρουτίνας.

 

''Βλέπω ‘αστραπές’ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πλάι του ματιού μου.''

Το σύμπτωμα αυτό συνήθως υποδηλώνει πως η διαδικασία αποκόλλησης του υαλοειδούς βρίσκεται εν εξελίξει. Δεν πρέπει να ανησυχείτε. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για το τί πρέπει να προσέξετε.

 

''Βλέπω μυγάκια, ειδικά όταν κοιτάζω σε σε άσπρο τοίχο ή στον ουρανό.''

Τα μαύρα αυτά μετακινούμενα στίγματα που βλέπετε αποτελούν μέρος της φυσιολογικής σύστασης του υαλοειδούς σας και εάν είναι σταθερά σε αριθμό δεν εμπνέουν ανησυχία. Εάν όμως αυξηθούν αιφνίδια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για βυθοσκόπηση ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ρωγμής, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ή άλλης παθολογίας.

 

''Μια κουρτίνα καλύπτει σταθερά ολόκληρη/ή τμήμα της όρασής μου.''

Το σύμπτωμα αυτό είναι σοβαρό και θα πρέπει επειγόντως να αποκλειστεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή άλλη παθολογία.

 

''Νομίζω πως εδώ και μερικές μέρες βλέπω διπλά.''

Το σύμπτωμα της διπλωπίας μπορεί να είναι διόφθαλμό, δηλαδή υπάρχει και με τα δύο μάτια και εξαφανίζεται όταν κλείσουμε το ένα μάτι (αληθής διπλωπία) ή μονόφθαλμο, δηλαδή παρατηρείται και όταν κλείνουμε το ένα ή το μάτι μόνον από το άλλο μάτι(ψευδής διπλωπία).
Τα συνηθέστερα αίτια μονόφθαλμής διπλωπίας είναι ο καταρράκτης και παθήσεις της ωχράς κηλίδας, ενώ η διόφθαλμη διπλωπία μπορεί να υποκρύπτει άλλα συστηματικά προβλήματα. Και στις δύο των περιπτώσεων θα πρέπει να γίνει οφθαλμολογική εξέταση.

 

''Tον τελευταίο μήνα ολόκληρη η όραση στο ένα μου μάτι έγινε εντελώς μαύρη. Ύστερα από μερικά λεπτά επανήλθε στο φυσιολογικό της. Αυτό έχει συμβεί μερικές φορές τον τελευταίο μήνα.''

H αμαύρωση της όρασης είναι ένα πολύ σοβαρό οφθαλμικό σύμπτωμα που μπορεί να υποκρύπτει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα αγγειακής φύσης. Θα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον οφθαλμίατρό σας.